Donaţii

Organizatiile non-profit functioneaza pe baza mai multor tipuri de donatii, care sa sustina activitatile intreprinse de un anumit ONG. 

Strangerea de fonduri este una dintre cele mai importante si dificile activitati desfasurate de un ONG, de aici rezultand si diversele tipuri de donatii care au luat nastere de-a lungul timpului.

Donatii in bani

Donatiile in bani reprezinta sumele oferite de un furnizor (institutii guvernamentale, companii private sau persoane fizice) unui ONG pentru a fi folosite exclusiv pentru anumite proiecte si programe (rareori sunt acordate fara un scop precis).

Donatiile oferite din bugetul de stat vin, de regula, cu anumite restrictii privind alocarea fondurilor in anumite zone si pentru beneficiari desemnati. Companiile private sponsorizeaza organizatiile non-profit si ca o consolidare a imaginii/reputatiei brandului.

Donatii in bunuri si obiecte

Donatiile in bunuri si obiecte sunt cadouri oferite in beneficiul functionarii unui ONG si pot consta in echipamente si piese de birotica, computere, mobilier, carti etc. De asemenea, un ONG poate primi in proprietate case, terenuri si alte bunuri prin mostenire, daca un filantrop consemneaza in testament acest lucru.

Donatii in timp

Voluntarii care activeaza intr-un ONG isi doneaza propriul timp prin implicarea neremunerata in activitatile organizatiei. La fel, colaboratorii externi si orice alta persoana care participa la proiectele unei asociatii non-profit face o astfel de donatie.

Evenimente de fundraising

O alta sursa de donatii pentru ONG sunt evenimentele organizate de membrii unui ONG pentru publicul larg, pentru strangere de fonduri. Poate fi vorba despre un concert, un targ de carte, un bal de caritate etc.

Vanzarea de produse sau servicii

Unele ONG-uri strang fonduri prin vanzarea unui produs sau serviciu, in numele unei cauze nobile. O alta optiune in acest caz este afilierea cu o companie si comercializarea bunurilor sub forma unui demers caritabil. – http://www.imparte.ro/ 07.12.2016

Share Button