Ce trebuie să faci, din punct de vedere legal , atunci când esti agresat în trafic?

Trăim într-o lume agitată, în continuă mişcare, dominată de temeri, nevoi, instabilitate. Din păcate, acest lucru îşi pune amprenta asupra traiului nostru cotidian. Oamenii sunt stresaţi şi, nu de puţine ori, reacţionează extrem în situaţii în care răbdarea le este pusă la încercare.

Agitaţia din trafic, aglomeraţia străzilor, şicanările între şoferi pot conduce la agresivitate verbal, distrugeri ale automobilelor sau chiar la agresivitate fizică.

Ce poate face un şofer de bună-credinţă care a fost victima unei agresiuni? Paşii de urmat sunt destul de simpli, dar esenţiali pentru a ne asigura că agresorul va fi tras la răspundere penală şi îşi va primi pedeapsa corespunzătoare.

În primul rând, trebuie să fim calmi, să nu răspundem provocărilor, să ne protejăm pe cât posibil integritatea fizică şi să încercăm să reţinem cât mai multe detalii: cum arată agresorul, dacă era însoţit; numărul, marca, culoarea autoturismului pe care îl conducea. Toate aceste informaţii ne vor fi necesare atunci când vom depune plângere împotriva agresorului la cea mai apropiată secţie de poliţie.

Plângerea trebuie să aibă în conţinutul său: numele, prenumele, codul numeric personal, calitatea şi domiciliul petiţionarului ori, indicarea reprezentantului legal ori convenţional, descrierea faptei care formează obiectul plângerii, precum şi indicarea făptuitorului şi a mijloacelor de probă, dacă se cunosc.[1]

Trebuie avut în vedere faptul că pentru infracţiune de lovire sau alte violenţe, acţiunea penală se pune în mişcare doar la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, iar aceasta trebuie “să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârşirea faptei”[2].

Pentru încadrarea infracţiunii este necesar ca plângerea să fie însoţită de un certificat medico-legal. Persoana vătămată trebuie ca, în termen de cel mult 30 de zile de la data comiterii faptei, să meargă în cadrul unei instituţii specializate, de medicină-legală pentru obţinerea unui document care să ateste numărul de zile de îngrijiri medicale necesare pentru recuperarea victimei. Dacă numărul de zile de îngrijiri medicale depăşeste 90, fapta va fi considerată vătămare corporală, iar pedeapsa maximă pe care o poate primi inculpatul este închisoarea pe o durată de 10 ani.

Este important de menţionat faptul că inculpatul se poate constitui ca parte civilă în cadrul procesului penal până la începerea cercetării judecătoreşti.[3] Prin urmare, dacă v-a fost pricinuită orice daună de natură materială, dacă aţi efectuat cheltuieli pentru îmbunătăţirea stării de sănătate după ce ati fost agresat, păstraţi toate înscrisurile (facturile, bonurile fiscale) care să ateste acest lucru şi aduceţi-le în instanţă ca şi mijloace materiale de probă.

Interesul justiţiei este ca dreptatea să fie înfăptuită. Agresorii plătesc pentru faptele lor, dar pentru facilitarea procesului de pedepsire, este necesar ca şi victimele agresiunilor să fie informate şi să apeleze la toate mijloacele legale disponibile.

 

[1] Articolul 289, alineatul (2) din Codul de Procedură Penală.

[2] Articolul 296, alineatul (2) din Codul de Procedură Penală.

[3] Articolul 20, alineatul (1) din Codul de Procedură  Penală.

Share Button

Leave a Reply